převzato: http://www.hvp.cz
Úderem září začala topná sezóna, devět měsíců dlouhé období, ve kterém bohužel není nouze o dramata všeho druhu.

Letos může navíc ke každoročním požárům a otravám přibýt ještě energetická krize. Konflikt na Ukrajině neutichá a celá Evropa se možná bude muset obejít bez ruského plynu. Jak předejít hrozícím problémům? Dá se na kritické zimní období nějak připravit?

“V první řadě je třeba jako každý rok nezapomenout na pravidelnou údržbu otopné soustavy. Ať už topíte pevnými palivy či plynem, měli byste ještě před zimou zavolat kominíka na kontrolu a čištění spalinové cesty, tedy komínu a kouřovodu,” říká Emil Morávek, prezident Společenstva kominíků České republiky. “Pokud jste navíc závislí na dálkových dodávkách plynu, rozhodně uvažujte o výstavbě pojistného komína a instalaci alternativního spotřebiče paliv, například krbových kamen. Případné omezení či přerušení dodávky plynu pak nebude moci ohrozit teplo vašeho domova.”

Také v loňském roce si nefunkční či poškozené spalinové cesty vyžádaly krutou daň. Hasiči napočítali téměř 1000 požárů od komínů, desítky zraněných a škody dohromady přes 45 miliónů korun. Nemocnice zase zaznamenaly stovky otrav oxidem uhelnatým. “Kolik neštěstí se ještě musí stát, aby lidé začali brát riziko vážně?” ptá se Pavel Dědič, zkušený soudní znalec, který každoročně posuzuje desítky tragických případů.

Ani příběhy se smutným koncem bohužel domácnosti neodradí od snahy ušetřit za kominíka. Je přitom ironické, že tato snaha je předem odsouzena k nezdaru, protože zanedbaná údržba spalinové cesty zvyšuje náklady na topení. “Jednomilimetrový nános sazí na teplosměnných plochách spotřebiče paliv snižuje jeho výkon o 5 %, pětimilimetrový nános tedy o čtvrtinu, a to už je znát na penězích. Větší nánosy už považujeme za zvýšené požární nebezpečí,” říká Pavel Dědič.

Až budete volat kominíka, dobře si rozmyslete, komu svěřujete péči o vlastní bezpečí. Už v létě se proháněly po celé zemi hordy pochybných nájezdníků a rozdávaly potvrzení o kontrole prakticky “ze silnice”. Společenstvo kominíků v návaznosti na nelepšící se situaci doporučuje vyžádat si výuční list v případě jakýchkoliv pochybností. “Poctivý řemeslník vám tento dokument jistě rád ukáže. Nepoctivec bude mávat živnostenským listem a tvrdit, že to stačí,” říká Emil Morávek.

Kontakty

+420 774 303 062
+420 720 640 460

Další kontakty

Zavoláme Vám





Máte-li nějaké otázky, chcete si nechat vymést komín nebo se na něco zeptat odborníka? Napište nám Váš telefon a my Vám zavoláme zpět.

V kolik hodin si přejete být kontaktování?