Do konce letošního roku si budou muset lidé nechat zkontrolovat technický stav kotle, s nímž vytápějí svůj rodinný dům. Napřesrok totiž po nich mohou obecní úředníci chtít doklad, zda je kotel v pořádku. Pokud ho majitel nepředloží, bude mu podle ministerstva životního prostředí (MŽP) hrozit dvacetitisícová pokuta. Zájem o kontroly je ale podle MŽP minimální, úřad proto apeluje na lidi, aby neotáleli.

„Možná v té zdrženlivosti hraje roli i fakt, že další kontrola bude ze zákona muset proběhnout do dvou let a za dva roky zas, kontroly se budou již pravidelně opakovat. Patrně proto je většina lidí nechává až na poslední chvíli,” řekla mluvčí MŽP Petra Roubíčková.

Povinnost je podle ní už známa od roku 2012, kdy začal platit současný zákon o ochraně ovzduší. Podle posledních údajů z roku 2011 by mělo revizí projít přibližně 560.000 lokálních topenišť.

„Doporučujeme si kontrolu objednat čím dříve, tím lépe. Vyhnete se možnému čekání na kontrolu i riskování, že na poslední chvíli pro zaneprázdněnost kontrolorů nestihnete zákonný termín,” upozorňuje ředitel odboru ochrany ovzduší MŽP Kurt Dědič.

Seznam servisních techniků

Ministerstvo předpokládá, že cena základní kontroly se bude pohybovat v řádu stokorun. Otázkou ale je, zda budou jednotlivé kraje zásobeny speciálními techniky. Půjde o odborně způsobilé osoby, které výrobce proškolil a udělil jim oprávnění k instalaci, provozu a údržbě daného typů kotlů. Seznam servisních techniků má zveřejnit Hospodářská komora.

O osm let později, do září 2022, bude zakázáno provozovat lokální topeniště první a druhé emisní třídy. Na výměnu zastaralých kotlů mohou jejich majitelé také od státu získat maximálně 127.500 korun. Krajské úřady začínají poskytovat evropské dotace v těchto týdnech.

Novela zákona o ochraně ovzduší, kterou před koncem roku schválila vláda a o jejímž osudu rozhodne Parlament, umožní také přímou kontrolu lokálních topenišť v domácnostech, kde bude existovat podezření na porušení zákona.

Kontrola

Návrh počítá s tím, že když se v jednom roce opakovaně objeví podezření na porušení zákona, budou moci úřednici v příslušném domě zkontrolovat kotel. Nejdřív majitel dostane písemné upozornění, podruhé už na kotel přijde kontrola. Ten, kdo ji domů nepustí, může dostat pokutu až 50.000 korun. Ministr Richard Brabec (ANO) přitom nepočítá s tím, že by úředníci kontrolovali kotle proti vůli majitelů. „Pokud nebude (úředník) vpuštěn, tak se tam rozhodně nebude vlamovat,” řekl v polovině prosince po jednání vlády. Možnost kontrol v domácnostech vzbuzuje u některých politických stran odpor. Ústavní právníci ale k návrhu odmítaví nejsou.

MŽP v předkládací zprávě uvedlo, že Česko máproblém s velkým množstvím zastaralých zařízení, která umožňují spalování odpadu. Nově budou moci sousedé, pokud se jim bude zdát kouř z komína podezřelý, poslat na úřad důkaz – fotografii nebo video s více než třicetiminutovým kontinuálním záznamem. Tyto kontroly mají začít fungovat od ledna 2017.
Zdroj: http://www.denik.cz/bydleni/do-konce-roku-musi-majitele-domu-nechat-zkontrolovat-kotle-20160104.html

Kontakty

+420 774 303 062
+420 720 640 460

Další kontakty

Zavoláme Vám





Máte-li nějaké otázky, chcete si nechat vymést komín nebo se na něco zeptat odborníka? Napište nám Váš telefon a my Vám zavoláme zpět.

V kolik hodin si přejete být kontaktování?